Жива кулинарна традиция в ПГХТ”Акад.Н.Неделчев” – Сливен

 

На 24.02.2012г.  Професионална гимназия по хотелиерство и туризъм „Акад.Неделчо Неделчев” – Сливен организира и  представи  проекта „Жива кулинарна традиция”по програма „Младежта в действие” в партньорство с Асоциация за развитие на изкуството и занаятите-София- А.Р.И.З.7

В продължение на два месеца учениците  издирваха и записваха от своите баби, майки, близки и познати  50 рецепти на характерни за Сливенския регион ястия. Избраха 10 от тях и сготвиха  за гостите, като вложиха своето въображение и превърнаха кулинарията в истинско изкуство. Показаха се като ценители на най-изтънчените кулинарни творения.

Със своя продукция в празника участваха  „Вини” ООД Сливен, Сладкарници”Шаклиян”, „Панония ООД-Сливен”, „Хаджи Димитър ООД- Сливен”.

            Проектът „Жива кулинарна традиция” е насочен към изследване на кулинарните традиции в различни региони на България като част от европейското кулинарно многообразие. Той допринася за повишаване на самосъзнанието на младите хора за народностната ни самобитност и акцентира на важността от нейното съхранение като част от европейското културно наследство. Те имат възможност да покажат своите познания за кулинарните традиции на регион Сливен, както и своите умения, творчество и въображение.

 

Гости на събитието „Жива кулинарна традиция” бяха:

Инж. Кольо Милев – кмет на Община Сливен, г-н Иван Славов – зам.кмет на Община Сливен, Бисерка Василева – началник на РИО Сливен, Експерти от РИО Сливен, Общински съветници, Радостин Бозуков – общински съветник и собственик на хотел-ресторант „Национал Палас”, „Вини” ООД Сливен, Хлебозавод „Панония” ООД Сливен, Хлебозавод „Хаджи Димитър” ООД Сливен, Сладкарници „Шаклиян” – Сливен, Бурхан Капсъзов – художник, Кремен Кайряков – Началник на Районно управление на полицията, Даниела Ненчева – директор на художествена галерия в Сливен, г-н Кюпчуков – директор на Регионалния исторически музей Сливен, Ефимия Павлова – директор на куклен театър Сливен, Медии: Телевизионен канал 6; Телевизия Туида –Сливен;