ПОКЛОНЕНИЕ НА ЛОБНОТО МЯСТО НА ДИМИТЪР СТЕФАНОВ – КАЗАКА

 

На 06.06.2015 г. Регионален инспекторат по образованието – Сливен,  Регионален исторически музей – Сливен, Община Сливен и Съюз на ветераните от войните на България – Сливен организираха поклонение на лобното място на Димитър Стефанов Казака край Кремиковския манастир с участие на ученици, учители, музейни работници и общественици от родния му град Сливен.

Димитър Стефанов Казака е вторият знаменосец на Ботевата чета от 1876 г. Самият войвода му връчва главното знаме по време на сражението на Милин камък, след гибелта на първия знаменосец – Никола Симов - Куруто. Димитър Казака е част от оцелелите бунтовници и след няколко битки достига до Кремиковския манастир. Тежко ранен, той се укрива в близката гора, но е предаден и жестоко убит.

В периода между двете световни войни Министерството на народното просвещение, Министерството на войната, Община Сливен, Сливенската и Ямболската културни дружби в София, правят ежегодно събор – поклонение на лобното място на героя. От десетилетия тази традиция беше забравена, както и саможертвата на младия четник от Сливен.

По време на пътуването бяха посетени и град Калофер, Националния музей Христо Ботев и Националния военноисторически музей – София.

Вярваме, че тази традиция няма да бъде забравена отново.

За нас беше чест, че бяхме първите сливналии, поклонили се на това свято място след повече от 70 години.