ВТОРА НАЦИОНАЛНА СРЕЩА НА КЛУБОВЕТЕ „МЛАДИ ВЪЗРОЖДЕНЦИ“

Двеста ученици и учители - представители на клубове „Млади възрожденци“ от област Сливен взеха участие в състоялата се на 21 февруари 2016 г. във Военната академия „Георги Ст. Раковски“, гр. София Втора национална среща на клубовете „Млади възрожденци“.

Събитието се проведе под патронажа на Вицепрезидента на Република България г- жа Маргарита Попова. След нейното емоционално встъпително слово приветствия към присъстващите отправиха акад. Антон Дончев, генерал-майор Тодор Дочев, началник на Военната академия „Георги Ст. Раковски“ и г-н Васил Василев, председател на Общобългарския комитет „Васил Левски“.

На срещата бяха обсъдени всички реализирани и бъдещи прояви на клубовете в страната, а най-дейните от тях получиха специални награди под формата на златни медали и месечни стипендии.

Особено силно въздействие върху всички, присъстващи в залата, оказа представения театрален спектакъл по документален текст от процеса срещу Васил Левски с участието на Веселин Плачков, Васил Михайлов и други.
Участниците в срещата си тръгнаха, заредени с положителни емоции, нови творчески планове и повишен възрожденски дух.

 

 

 

 

 

ВТОРА РЕГИОНАЛАНА СРЕЩА НА КЛУБОВЕ „МЛАДИ ВЪЗРОЖДЕНЦИ“ – ОБЛАСТ СЛИВЕН

 

На 16 ноември 2015 г. в зала „Васил Левски” в град Сливен се проведе Втора регионална среща на клубовете „Млади възрожденци”. Тема на срещата бе „Младите възрожденци и бъдещето на България”.

Гости на срещата бяха  г – жа Цецка Цачева – председател на Народното събрание, народните представители г-жа Галя Захариева и г-жа Мария Белова, г-н Васил Василев – председател на Общобългарския комитет „Васил Левски”, г-н Стефан Радев – кмет на Община Сливен, г –н Димитър Сяров – областен управител на Сливен, г-н Димитър Митев  - председател на Общински съвет - Сливен, д-р Бисерка Михалева – началник на Регионален инспекторат по образованието – Сливен, представители на институции, родители, граждани и гости на Сливен.

Организатори на срещата бяха Регионален инспекторат на образованието – Сливен, Общобългарски комитет „Васил Левски”, и Общински комитет „Васил Левски” – гр. Сливен.

На територията на страната до момента има учредени приблизително 165 клуба в 21 от 28 области. В тях членуват 2500 ученици. Необходимо е да се отбележи, че 74 от клубовете са в област Сливен, т. е. във всяко училище и в две детски градиниобщо 1000 деца и ученици. Децата от ОДЗ „Елица“ – Сливен и ЦДГ „Вержин и Хаик Папазян“ – Сливен са най – младите в голямото и задружно възрожденско семейство.

Младите възрожденци от всички градове в област Сливен се изявиха, представяйки своя клуб и неговите бъдещи планове за дейности, съхраняващи традициите и припомнящи славната история и смелите герои на родината. Учениците не скриха своята гордост от това, че са българи и че изучават и разпространяват традициите на народа си. Те споделиха с официалните гости, че имат все повече съмишленици сред своите съученици и участват и организират все повече прояви, свързани със запазването на българщината.

Гостите с нескрита радост поздравиха родолюбивите деца. Г-жа Цецка Цачева изрази вълнението си, че толкова млади българи пресъздават славната българска история.

Кметът на община Сливен – г-н Стефан Радев също използва възможността да поздрави будните ученици, като припомни, че сливенският край винаги е раждал патриоти и духовно богати личности. Той определи това събитие като едно естествено продължение на традициите, които Градът на стоте войводи има и пази.

Председателят на Общобългарски комитет „Васил Левски“ г-н Васил Василев също изказа възхищението си от това, че в областта има толкова много подрастващи, милеещи за българщината и запазването на традициите. Той благодари на децата и ги призова да останат все така любознателни и осъзнати българи.

В знак на признателност за подкрепата на развитието на клубовете „Млади възрожденци“ в област Сливен, г-н Васил Василев връчи грамоти и златни медали с образа на Васил Левски на началника на Регионален инспекторат по образованието – Сливен -  д-р Бисерка Михалева, г-жа Дора Ескидарова – председател на Общински комитет „Васил Левски“ - гр. Сливен и г-жа Кристиана Станкова – старши експерт по обществени науки и гражданско образование в Регионален инспекторат по образованието – Сливен.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вълнуваща среща на клубовете „Млади възрожденци“ в Сливен

 

На 26.03.2015 г. учениците от деветте клуба „Млади възрожденци” в област Сливен, взеха участие в среща с председателя на Общобългарския комитет „Васил Левски”- г-н Васил Василев. Срещата се проведе в Регионалната библиотека „Сава Доброплодни“ - град Сливен. На събитието присъстваха г-жа Бисерка Михалева, началник на Регионален инспекторат по образованието - Сливен,  г-жа Дора Ескидарова, председател на Общинския комитет „Васил Левски”- Сливен,  г-жа Росица Петрова, директор на Регионалната библиотека,  г-жа Кристиана Станкова, старши експерт в Регионален инспекторат по образованието - Сливен, директори на училищата, в които са основани клубове, учители.

Първият учреден клуб в региона е този в ОУ „Д-р Петър Берон“ – с. Желю войвода, а в гр. Сливен в XII ОУ „Елисавета Багряна”.

По думите на г-н Василев не трябва да търсим по света примери за сравнение, а да ценим българските качества и ценности и национални достойнства. „Заветите на Левски са наш национален капитал, наша национална Библия и хубавото е, че децата ги разбират”, коментира г-н Васил Василев.

От името на Общобългарския комитет „Васил Левски”, за своя принос и положено старание в съхраняването и разпространението на делото и заветите на Васил Левски, членовете на всички клубове получиха подаръци - тениска с лика на Левски, книжка „Млади възрожденци”, посветена на делото и заветите на Васил Левски и Христо Ботев и специален исторически календар със страници от тефтерчето на Апостола. 

Призивът на г-н Василев отекна във всеки от присъстващите: „Всеки от нас трябва да бъде готов да даде повече за нашата държава, отколкото да вземе от нея”.
Учениците от клубовете „Млади възрожденци” останаха много впечатлени и въодушевени от проведената среща, заредени с много положителни емоции и сили за работа в изпълнение на клубните дейности.